welkom

WELKOM!

Welkom in mijn wereld van wol!

Wol is een oeroud materiaal met een zeer veelzijdige toepassing.
Wol komt van schapen. Elk schapenras geeft een andere wol met een eigen karakter.
Ik werk met de specifieke eigenschappen van die wol.
Dat betekent dat ik de wol zo min mogelijk bewerk, zodat het uiterlijk en de karakter van de oorspronkelijke vacht terug komt in het werkstuk.
Ik werk tot nu toe met drie oude schapenrassen:

Ruwe wol van Drents Heideschaap.

Drents Heideschaap: Een prachtige wol die heel verschillend is per schaap, maar die zich goed laat spinnen en die gemakkelijk vilt.

Wol van Spelsau, de roodbruine kleur.

Het vikingschaap, Spelsau: Spelsau geeft een prachtige wol met vele kleuren en eigenschappen. De onderwol is heel zacht en huidvriendelijk. Afhankelijk van het moment van scheren laat dat zich makkelijk scheiden van de opperwol. Die is langharig en robust. De Spelsau laat zich makkelijk vilten en spinnen.

Wol van Gotland schaap.

Het Gotlandschaap: Deze wol heeft een geheel ander uiterlijk en eigenschap, krullerig en zeer fijnharig. Gotland wol vilt heel makkelijk en met enige moeite is de ruwe wol goed te spinnen, zowel spinnewebdun als stevig dik.

Als ik iets maak van de wol, ontwerp ik het product zelf en doe ik alles, van de ruwe wol tot het eindproduct.

Ik streef naar een ambachtelijk en uniek product, waar het basismateriaal duidelijk zichtbaar is in haar eigen schoonheid. Het product moet functioneel zijn met een karakteristiek uiterlijk.

Hoe groot kan een massief gevilte bal worden?

Omslagdoek gebreid van vacht ‘Monika’.

Naast het werken met de ruwe wol ontwerp en brei ik kleding van geverfde wol van ambachtelijke spinnerijen of van mijn eigen handgesponnen wol. Handgesponnen wol geeft een levendigheid aan het product die machinaal niet te bereiken is. Het spinnen met de hand neemt veel tijd. 100 gram handgesponnen wol is gelijk aan 4 – 8 uur werken.

Hoofddoek gebreid met kleurwisselgaren.

Vest gebreid met spinnewebgaren.

Heeft u een product in gedachten van de wol van uw eigen schaap, of van een vacht die u gezien heeft dan kan ik dat wellicht voor u maken.

Wilt u zelf iets maken? Ik kan u helpen met het materiaal of u een werkwijze uitleggen.

Uw eigen schaap?

Uw eigen schaap?

Ik ben:   Anne Flems.

anneflems@hotmail.com

telefoon:          0644552476

zie    Contact

Mijn werk is te bezichtigen in Galerie Klein Oomsberg, de kleinste galerie van Oost Groningen, die ik deel met Houtdraaierij Centerpunt en in het  Wol-Atelier in Balloo  waar ik één van de medewerkers ben.

foto: Gudrun Westergaard

foto: Gudrun Westergaard